Rabu, 13 Oktober 2021

Pembahasan Latihan Soal - Soal Teks Prosedur. Thursday, October 14th 2021. Class IXA, IXB & IXC

Selamat pagi anak- anak. Bagaimana kabar kalian? Apakah semua sehat? Ibu berdo'a semoga kita semua senantiasa diberi kesehatan oleh Allah.

Baiklah. Sebelum kita memulai pelajaran hari ini, marilah kita berdo'a, memohon kepada Allah agar kita diberi kemudahan dalam setiap langkah dan kegiatan kita serta diberi kebarokahan. Berdo'a mulai .....

Selesai. Nah....Sekarang kita mulai pelajaran Bahasa Inggris untuk hari ini. Materi hari ini adalah pembahasan latihan soal- soal Procedure Text. Ibu sudah mengerjakan 5 soal. Masih ada 5 soal. Pelajari dan kerjakan 4 dari 5 soal untuk kemudian kalian terangkan seperti contoh yang sudah ibu berikan. Soal yang sudah kamu pilih dan kamu terangkan, difoto dan dikirim ke WA ibu.

Pembahasan Latihan Soal- Soal Teks Prosedur.

 

Making juice from certain fruits can be dangerous if you are not careful when dealing with the blender. Below is what you should do when you want to operate a blender.

·         First, make sure the blender is switch off.

·         Then, place ingredients into the blender container. Add some water if you need it.

·         After that, put the lid on.

·         Next, place the container on the motor housing precisely.

·         Then, plug in the cord.

·         Next, select one of the two speed buttons as required. Use PULSE switch for precision blending. When adding ingredients or seasoning, remove the small lid in the middle of the blender lid.

·         After that, press the switch off button and unplug the cord.

1. How should you put the container of the blender into the blender housing?

A. Quickly                                   B. Precisely                           C. Slowly                               D. Seriously

Pembahasan: Cermati pertanyaan put the container dan the blender housing. Kemudian cari di teks, pernyataan yang hampir sama   yaitu place the container = put the container (keduanya berarti letakkan atau tempatkan) dan the blender housing = the motor housing. Sedangkan HOW menanyakan bagaimana cara/ keadaan. Sehingga jawaban yang tepat adalah B.

2. What should you do before you add the ingredients?

A.        Put the lid on.                                                    C. Select the speed button.

B.         Remove the small lid.                                      D. Unplug the cord.

Pembahasan: Before artinya SEBELUM. Lihat pernyataan sebelum add the ingredients. Tertulis When adding ingredients or seasoning, remove the small lid in the middle of the blender lid. Yang artinya Ketika/ saat ….. Padahal pernyataan sebelumnya adalah Next, select one of the two speed buttons as required.  Maka jawaban yang tepat adalah C.

 

3.     "... if you need it."  What does the word "it" in the sentence refer to?

       A.   Some water.                          B. The container.                 C. The blender.                    D. The switch.

Pembahasan: Perhatikan kalimat Add some water if you need it. It refers to…Lihat pernyataan sebelum it. Ternyata Add some water. Benda yang dibicarakan adalah some water. Maka jawaban yang benar adalah A.

                How to download music from youtube

1.     Find the artist whose song’s you want to download. In the address bar at your browser, search the video’s address.

2.     Pop along to www.clip consorter cc and use Ctrl-V to paste the clip’s address into the media URL to downloas box.

3.     Check on the kind of file you want to create MP3 offer the widest comp. ability.

4.     Click on to continue & clip converter will check the URL and detect the video clip. Give the song a file name, then click on start.

5.     Clip converter will now do thing and present you with a download link. Simply click on that, find the song in your download folder and open it to hear the song.      

4.     What should we put in the media URL?

A.        The address of the song.     B. The title of the song.      C. The name of the file.      D. The download link.

 

Pembahasan: Perhatikan frasa … use Ctrl-V to paste the clip’s address into the media URL (gunakan Ctrl-V untuk meletakkan the clip’s address di media URL. Jadi jawaban yang tepat adalah A.

 

5.     What will happen if the download process is successful?

A.        The video clip will be detected on the URL.                  C. We will find the song in the download folder.

B.         The file name will be found on the folder.                      D. Clip converter will open easily.

 

Pembahasan: Pertanyaan menanyakan apa yang akan terjadi jika proses download berhasil, berarti kegiatan ada di bagian akhir. Lihat di proses bagian akhir yaitu pada kalimat Clip converter will now do thing and present you with a download link. Simply click on that, find the song in your download folder and open it to hear the song. Cari di pilihan jawaban yang sesuai dengan pernyataan pada kalimat di atas. Jawaban yang tepat adalah C.

 

6.     “and open it to hear the song”.  The underlined word refers to...

A.        the song.                                B. the download folder.      C. the download link.          D. the clip converter.

 

1.     Make sure the hair dryer cord isn't damaged before you use it. Never use a blow dryer if there are any electrical wires exposed.

2.     Avoid using a hair dryer around water or when taking a shower or bath. Unplug the hair dryer when you aren't using it and keep it in a place where it can't fall into a bath tub or sink. Most hair dryers come with tags attached to the cords; these tags contain additional safety information that you need to read and remember.

3.     Clean the lint trap in the back of the hair dryer periodically. This will help prevent overheating and prolong the life of your hair dryer.

4.     Consider using a leave-in conditioner or moisturizing product on your hair to protect it from the hair dryer's heat.

5.     Hold the blow dryer approximately 8 to 10 inches away from your hair. Use the lowest heat setting possible to lower the chance of hair damage.

6.     Slowly move the hair dryer as you dry your hair. You should avoid leaving one section of hair exposed to heat for too long a period.

7.     Blow the air from the roots of your hair to the ends if you want to achieve a smooth, sleek look. If you want a rough, tousled look, blow the air from the ends to the roots.

7.     The text is written to ....

A.        guide us how to use a hair dryer                                       C. tell how to fix a broken hair dryer

B.        show how to clean a hair dryer                                          D. describe what a hair dryer is

 

8.     What should we do before starting to use your hair dryer?

A.        Unplug the hair dryer from the electrical outlet.

B.        Make certain that your appliance cord is in a good condition.

C.        Hold the dryer approximately 8 to 10 inches away from your hair.

D.        Plug the electrical cord and set the appliance to the highest heat.

 

9.     What will probably happen if we position the hair dryer too close to our hair?

A.        The appliance will stop working.                                      C. Our hair will be damaged.

B.        It will keep your scalp healthy.                                         D. Your hair will remain wet.

 

10.      The underlined word in “This will help prevent overheating and ...” (step 3) refers to ....

A.        holding the blow dryer approximately 8 to 10 inches away from your hair

B.        blowing the air from the roots of your hair to the ends

C.        avoiding using a hair dryer around water

D.        cleaning the lint trap periodically

Jangan lupa untuk mengisi presensi yang sudah ibu siapkan.

Rabu, 06 Oktober 2021

Pembahasan Remidi PTS (Penilaian Tengah Semester) Semester Ganjil 2021- 2022. Thursday, October 7th 2021. Class IXA, IXB & IXC

Selamat pagi anak- anak. Bagaimana kabar kalian? Apakah semua sehat? Ibu berdo'a semoga kita semua senantiasa diberi kesehatan oleh Allah.

Baiklah. Sebelum kita memulai pelajaran hari ini, marilah kita berdo'a, memohon kepada Allah agar kita diberi kemudahan dalam setiap langkah dan kegiatan kita serta diberi kebarokahan. Berdo'a mulai .....

Selesai. Nah....Sekarang kita mulai pelajaran Bahasa Inggris untuk hari ini. Materi hari ini adalah pembahasan soal- soal remidi PTS. Ibu sudah mengerjakan 4 soal. Masih ada 6 soal. Pelajari dan pilih satu dari 6 soal untuk kemudian kalian terangkan seperti contoh yang sudah ibu berikan. Soal yang sudah kamu pilih dan kamu terangkan, difoto dan dikirim ke WA ibu.

PEMBAHASAN SOAL – SOAL REMIDI PTS SEMESTER GANJIL 2021/ 2022

 

    Text for questions 1 to 3

Indonesian Sambal

 

Ingredients (makes 1 cup):

1 cup of coarsely chopped Thai chilies / Red Jalapenos (you can substitute deseeded and diced red bell peppers to adjust the heat level), 3 cloves garlic, 3 tablespoon canola oil, 1 tablespoon coarse salt, 2 tablespoon white vinegar, 1 glass jar.

 

Warning: Wear kitchen gloves! You’ll deeply regret accidentally rubbing your eyes after cooking with spicy peppers.

 

Steps:

  1. Add canola oil to pan and turn the heat to medium.
  2. Once the oil is up to temperature, add chilies and garlic to the pan and sauté until the chilies wilt and become softer in texture. It takes for about 5 minutes to get the expected tenderness to make them easy to grind.
  3. Transfer chilies to the mortar and pestle or blender with a slotted spoon, leaving the oil in the pan for later.
  4. Add salt and vinegar to the mortar and pestle or blender and mash or blend until desired consistency (we prefer a smooth but slightly chunky consistency).
  5. Add mixture back into pan with chili oil and add vinegar. Stir them on medium heat for 1-2 minutes until the sambal has thickened a bit.
  6. Pour into a glass jar store for up to two months.

 

Pro Tip: Pour water and coffee grounds into your blender to rid it of any residual smell or spice.

1.      What is the topic of the text?

A.    the way to make the hottest level of the Indonesian sambal.

B.     the best ingredients for the Indonesian Sambal.

C.     the best way to enjoy the Indonesian sambal.

D.    the way to make the Indonesian Sambal.

Pembahasan: Karena judulnya adalah Indonesian Sambal, kemudian ada tulisan bahan-bahan yang dibutuhkan dan langkah-langkah membuatnya, maka topik teks di atas adalah cara membuat Indonesian Sambal.

2.      Two of the followings are what will probably happen if we do the process in step 2 in 3 minutes:

              I.      The chilies and garlic will not go to the expected tenderness.

            II.     The oil will be up to temperature and make chilies and garlic wilt.

         III.     The chilies and garlic will be tender so they are easy to grind.

         IV.     The chilies and garlic won’t be tender enough to grind.

 

A.    I and IV

B.     I and II

C.     II and III

D.    III and IV

 

Pembahasan: add chilies and garlic to the pan and sauté until the chilies wilt and become softer in texture. It takes for about 5 minutes to get the expected tenderness to make them easy to grind. Kalimat itu menyatakan bahwa proses itu membutuhkan waktu kiar- kira 5 menit agar empuk dan mudah diuleg. Sedangkan di pertanyaan, berbunyi kemungkinan apa yang akan terjadi jika proses di Langkah ke dua kita lakukan dalam 3 menit. Maka jawabannya adalah A.

 

3.      Stir them on medium heat for 1-2 minutes until the sambal has thickened a bit.” The underlined word refers to ….

  1. A.    the mixture, the oil and the vinegar
  2. B.     the garlic, the chili oil and the vinegar
  3. C.     the mixture, the chili oil and the vinegar
  4. D.    the sambal, the chili oil and the vinegar

 

Pembahasan: Stir them on medium heat for 1-2 minutes until the sambal has thickened a bit. Untuk mengerjakan soal tersebut, kata ganti them itu menggantikan apa, carilah pada kata yang dibicarakan sebelumnya. Jika kata gantinya dalam jumlah jamak (lebih dari satu, cari kata benda yang jumlahnya lebih dari satu (biasanya ditambahi dengan huruf s). Mari kita lihat

Add mixture back into pan with chili oil and add vinegar. Add mixture (campuran …) berarti jumlahnya banyak. Nah, langsung ketemu jawabannya C.

 

Text for questions 4 and 5.

It is break time. Lisa and Hana are having lunch together.

Lisa

:

I heard that Leo is participating in the school speech contest. He is the only participant from his class. You know that there are 4 participants from our class.

Hana

:

Yeah, I heard about it too. He is really good at giving speeches.

Lisa

:

Oh, there he is. Hi, Leo. Come over here and join us.

Leo

:

Oh hi Lisa. Hanna. Can I sit with you? All the other tables are full.

Hana

:

Sure, take a seat. I heard you are joining the school speech contest on Thursday. 

Lisa

:

I’m sure you will do a great job. I hope you win the competition.

Leo

:

Thank you, Lisa.

Hana

 

I believe you can do it, Leo. I wish you all the best for the contest.

Leo

:

Yeah, thanks Hanna. I will try my best. I’ve practiced a lot for the contest but it will be my first experience, so we’ll see.

Lisa

:

I wish you luck anyway.

Leo

:

Thanks.

Lisa

:

Leo, are you hungry? Can I get you some lunch?

Leo

:

Sure. A bowl of chicken noodles, please.

Lisa

:

OK.

4.  What are Lisa and Leo probably?

  1. A.    Classmates.
  2. B.     Schoolmates.
  3. C.     Speech contestants.
  4. D.    Contest participants.

 

Pembahasan: Perhatikan kalimat ini: I heard that Leo is participating in the school speech contest. He is the only participant from his class. You know that there are 4 participants from our class. Kalimat dengan warna ungu menyatakan bahwa Leo hanya peserta dari kelasnya. Kalimat dengan warna ungu menyatakan ada 4 peserta dari kelasnya Hana dan Lisa. Jadi hubungan antara Hana, Lisa dan Leo, mereka adalah teman satu sekolah.

 

5.      Where did the dialogue likely take place?

  1. A.    In a canteen.
  2. B.     In a food stall.
  3. C.     In a classroom.
  4. D.    In a school park.

 

The following texts are for question number 6 – 8.

Take a screenshot

You can take a picture (screenshot) of your phone's screen. After you capture your screen, you can view, edit, and share the image.

 

Note: Some of these steps work only on Android 11 and up.

 

1.      Open the screen that you want to capture.

2.      Press the Power and Volume down buttons at the same time.

3.      If that doesn’t work, press and hold the Power button for a few seconds. Then tap Screenshot.

4.      If neither of these works, go to your phone manufacturer’s support site for help.

5.      At the bottom left, you’ll find a preview of your screenshot. On some phones, at the top of the screen, you'll find Screenshot capture.

 

(https://support.google.com/android/answer/9075928?hl=en)

Delete apps on Android

You can uninstall apps you've installed on your phone. If you remove an app you paid for, you can reinstall it later without buying it again.

 

Note: Some of these steps work only on Android 8.1 and up.

 

1.      Open the Google Play Store app.

2.      Tap Menu Menu and then My apps & games.

3.      Tap on the app or game.

4.      Tap Uninstall.

 

(https://support.google.com/android/answer/ 2521768?hl=en&ref_topic=7311596)

6.  What are the writers’ intentions in writing the texts?

  1. A.    To persuade the readers to install a screenshot app.
  2. B.     To describe the different the uses of two android apps.
  3. C.     To show the steps of uninstall an app and to share image on android.
  4. D.    To tell the readers how to take a screenshot and to delete apps on android.

 

7.  What is the difference between the first steps in the two manuals?

  1. A.    The first and second manuals tell us to uninstall any app we don’t need.
  2. B.     The first manual tells us to check the android type, while the second one does not.
  3. C.     Both manuals require us to install a screenshot app before continuing to the next steps.
  4. D.    In the first manual, we can open any page we like, but in the second one, we must open the Play Store.

 

8.  Why do we need to check the android types before following the manual?

  1. A.    Each manual cannot work on android 11 and up.
  2. B.     Both manuals can only work on certain types of android.
  3. C.     The manuals can only function well on android 8 and 11.
  4. D.    The manuals cannot be applied on both android 8 and 11.

 

The following texts are for question number 9 and 10.

Duta

:

What’s up? Are you OK?

Eros

:

No, not really. It’s my job. I’m not enjoying it and I didn’t get the promotion.

Duta

:

Why don’t you talk to your boss and ask for his advice?

Eros

:

I tried. He’s not very helpful. He said he was busy and didn’t have time to talk.

Duta

:

Well, you need to try again. You should tell him it’s important.

Eros

:

I don’t see the point. He gave the promotion to Sam, my colleague.

Duta

:

Oh. If I were you, I’d look for another job. Why don’t we look online at vacancies and get some ideas?

Eros

:

Yeah. That sounds great. Thanks for listening to me.

 

9.   How is Eros’ feeling when the conversation happens?

  1. A.            Angry.
  2. B.     Cheerful.
  3. C.     Hopeless.
  4. D.    Confused.

 

10.  “If I were you, I’d look for another job.”The expression above means that … .

  1. A.    the speaker is saying he will work at another office
  2. B.     the listener should obey the speaker’s suggestion
  3. C.     the speaker is giving a suggestion to the listener
  4. D.    the listener should ask for another advice

Jangan lupa untuk mengisi presensi yang sudah ibu siapkan.


REPORT TEXT. KAMIS, JANUARY 13th, 2022. KELAS IXA, IXB, IXC & IXD

  Assalaamu'alaikum warohmatullaahi wa barokaatuhu. Selamat pagi anak- anak. Semoga kalian semua dalam keadaan sehat dan bahagia. Nah, h...